amsterdam

Gevaarlijke bomen !!

Geachte heer de Vries,

Op dinsdag 8 juli 2014 heb ik u op de locatie bij de betreffende bomen gesproken. We hebben afgesproken dat ik uw brief van 28 mei 2014 per email zou beantwoorden.

U heeft een punt met betrekking tot de breukgevoeligheid van de op de locatie toegepaste boomsoort (Canadese populier, Populus canadensis ‘Robusta’). Momenteel is er bij de centrale stad een populierennotitie in behandeling waarin specifiek de verhoogde gevaarzetting bij deze oudere populieren (+40 jaar) wordt besproken. Vanuit de centrale stad zijn enkele vervolgvragen op de notitie gesteld m.b.t. de gevaarzetting (hoe vaak gaat het fout), waarom speelt het probleem vooral in Amsterdam en veel minder in andere grote steden en wat is het vervolgbeleid / beheer.

 In de populierennotitie zijn de top-risicolocaties in Amsterdam geïnventariseerd. Het streven is om op deze locaties de bomen binnen 5 jaar te verwijderen en te vervangen voor minder breukgevoelige soorten. De boomgroep rondom Kramatweg 31a is een van de acht top-risicolocaties in stadsdeel Oost. Hier zijn de bomen vorig jaar gesnoeid om de gevaarzetting te verminderen, de afstaande onderste takken met het hoogste breukgevaar zijn gereduceerd of verwijderd. De vraag is of de bomen hierdoor voldoende veilig zijn geworden. Wat mij persoonlijk betreft is dat voor de boomgroep rondom Kramatweg 31 niet het geval. Inzet blijft verwijderen en vervangen binnen 5 jaar. Ik verwacht dat dat ook de eindconclusie zal zijn van de centrale stad m.b.t. de populierennotitie. Van de acht risico locaties in Oost zijn er zes gesnoeid in 2013 en op twee locaties zijn de bomen verwijderd. Deze twee locaties zijn bij de Mr. P. N. Arntzeniusweg (entree Frankendaelschool) en aan de Zuidzijde van het Amstelstation. Beide betreft het locaties waar in het verleden meervoudige zware takbreuk heeft plaatsgevonden boven een gebied met een intensief gebruik van de openbare ruimte door kwetsbare verkeersdeelnemers (fietsers / voetgangers).

De andere door u gemelde boomgroep aan de noordzijde van de Flevoflat heeft een lagere gevaarzetting en behoort niet tot de 8 top risicolocaties binnen stadsdeel Oost.

In uw brief maakt u nog  melding van 2 omgewaaide bomen na de storm in het najaar. Dit betrof geen Canadese populieren maar een iep bij de entree en een els aan de noordzijde van het Flevohuis. De Canadese populieren staan vrij hoog en bezitten een grote doorwortelbare ruimte. Er is geen verhoogd risico voor windworp bij de Canadese populieren.

Rest mij nog te melden dat de bomen goed worden verzorgt en gecontroleerd. Jaarlijks een visuele boomcontrole en minimaal 1x per 4 jaar snoei (laatste snoei in 2013). Daarnaast geef ik u mee dat ik als boombeheerder de resterende 6 top risicolocaties extra in het oog hou vanwege de takbreukproblematiek.

 Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,

 Met vriendelijke groet,

 Marc Oerlemans

 Coördinator Kwaliteit en Beheer Bomen

Beheer Openbare Ruimte Heel

Stadsdeel Oost

Bezoekadres: Rozenburglaan 2

1097 HK Amsterdam

Postbus 94801, 1090 GV Amsterdam

Telefoon: 020 2535383 / 0613005375

Marc Oerlemans

m.oerlemans@oost.amsterdam.nl

Amsterdam

   

Betreft : gevaarlijke bomen                                                                        31  juli 2014

  

Beste Marc Oerlemans,

Bedankt voor uw bezoek op dinsdag 8 juli2014. en e-mail d.d. 9 juli 2014.

Daarmee is dan ook alles wat positief overkwam gezegd.

Ik ben verontrust over de laconieke houding van het ambtenarenapparaat als het gaat over onze veiligheid. Dat is niet in goede handen bij u. Ook uw veronderstelling, dat ik uit eigen belang zou handelen bij deze bomen, die het kinderdagverblijf bedreigen irriteerde mij behoorlijk.

1)      U bevestigde nogmaals dat het Kramatplantsoen de hoogste prioriteit had, wat saneren bomenbestand betreft, maar u beperkte dat tot een tiental bomen, terwijl een twintigtal bomen een ernstige bedreiging vormen.U erkende wel, dat een 8tal populieren aan de Noordzijde een gevaar voor het verkeer vormden door de vele vallende grote takken.

 2)      Aan U werd door mij een aantal takken ( ± 20 kg zwaar) getoond, die op het punt stonden naar beneden te komen, maar u zegde niet toe, dat de brandweer die takken dezelfde middag zou verwijderen. U was er zelfs trots op, dat in 2013 reeds enkele takken waren verwijderd. Welk een onverschilligheid en onzorgvuldigheid t.a.v de levens van de aanwonenden. Op 8 juli j.l. werd wederom een bewoner(bleek buitenlandse bezoeker zonder onderdak) door een boom, die allang weggesaneerd had moeten zijn, gedood.Men veronderstelt bliksem hetgeen nogmaals aantoont, dat bomen hoger dan 25 meter niet thuishoren in gebieden met veel verkeer.

 3)      Moeten we wachten tot er rondom het Kramatplantsoen ook een ernstig ongeluk plaatsvindt. Uw commentaar was, dat er statistisch gezien nog weinig ongelukken hadden plaats gevonden met al die vallende takken. U vond het veilig genoeg en zag onmiddellijk optreden niet zitten. Op dinsdag 8 juli 2014 keken we nog samen naar een takkenbos (4 stuks van 6 meter) op het Kramatpantsoen, die  op 18 juli naar beneden kwam (zonder veel wind)!. Ook de bruine dode vergane stronk , die er al sinds november 2013 hing) op 20 meter hoogte (7 meter lang) vond u blijkbaar nog steeds niet onveilig genoeg om de brandweer te bellen. Als deze dode tak in een yuppenwijk de veiligheid bedreigde was deze al binnen 1 dag verwijderd.

 4)      A. Berlage (ontwerper van de uitbreiding Amsterdam en nog steeds actueel) zou alle verantwoordelijken naar huis sturen, die hebben meegewerkt aan het wegnemen van zonlicht in de straten. Hij immers zorgde ervoor (meer dan 100 jaar geleden), dat Amsterdammers zonlicht kregen in de woning (maximaal 4 woonlagen!).

 4)  B. De stoffering van de stad kan veel veiliger, mooier en goedkoper met bomen en struiken van 2 tot 5 meter, die zelfs in bloembakken kunnen worden geplaatst(zie Mr Visserplein. Daar staan 20  knotwilgen van 4 meter en 2,5 meter4 hoog als opvulling van het lelijke plein)

4)  C. Straks staan er ’s zomers hopelijk rijen palmbomen op het Rokin of Damrak in bloembakken met terrassen in mediterrane sfeer. De bestaande hoge bomen, die niemand ziet en veel zonlicht wegnemen, kunnen na meer dan 50 jaar dienst verdwijnen. Een jaar later staan dezelfde palmen in Oost of Noord, waar het vele bewoners een thuisgevoel zal kunnen geven. Het plaatsen van iepen, die meer dan 500 jaar kunnen worden getuigd dan ook niet van een ruimtelijk denkende flexibele geest.               

5)      A. Ik heb foto’s gemaakt van de dode takken (achter Flevopoort) (hierbij 4 stuks) en zal elke week een aantal aan B&W opsturen, zodat ze een onrechtmatige daad plegen als ze niet maatregelen nemen. Een op te richten stichting (Mensen en/of bomen) , die zowel de bomen als de mensen wil beschermen, zal actief worden zodra het gemeentebestuur faalt (een participerende werkgroep).Het is niet de bedoeling u in de wielen te rijden, maar te helpen. Inmiddels heb ik op het Kramatplantsoen nog een aantal takken ontdekt en gefotograveerd, die er nodig afmoeten.

 5)   B. De dode takken zitten soms meer dan 40 m. hoogte, die zijn voor de brandweer zelfs onbereikbaar.

      Zulke bomen dien je om te hakken of in te korten zoals in het Flevopark is gebeurd en wel

      onmiddellijk. Daar neem je geen risico’s mee.  

      Daar is ook geen inspraak of vergunning voor nodig, die bevoegdheid is er  al. Daar ze ook al in

      de prioriteiten planning staan om gesaneerd te worden kunt u gelijk aan de slag.. U kunt zich

      derhalve daar niet achter verschuilen.

      Waar wacht u op. Bij windstilte komen zelfs al grote takken naar beneden (zie onder 2,3 en 5)

 5)  C  Een pragmatisch denkend B & W kan wellicht gemakkelijker komen tot een rigoureuze sanering     van het bomenbestand en de veiligheid van de burgers voorop stellen daarnaast oog hebben voor de financiële gevolgen (die in de miljarden kan lopen) na een paar zware stormen, die over de stad komen.. 

 6)      A Ook zal ik in heel Amsterdam mensen vragen foto’s te zenden en formulieren in te vullen van gevaarlijke bomen en dode takken, zoals Den Haag dat ook organiseert. Nalaten van maatregelen zullen de verzekeringsmaatschappijen gebruiken door de gemeente verantwoordelijk te stellen voor alle schade. U hebt tenslotte de plicht mens en goed te beschermen tegen dergelijke gevaren. Bewust nalaten is strafbaar.

 6) B. De aanwezigheid van grote watermassa’s (Markerwaard) kan zomaar de oorzaak zijn (temperatuur tot boven 28° ) van orkaanachtige winden, die hun honger stillen boven de hete zomerse stad als Amsterdam. Het argument dat de bomen de longen van de stad zijn , is allang achterhaald. De Markerwaard geeft met haar algengroei vele malen netto meer zuurstof af dan het totale groen in Amsterdam.  

7)      De vele takken, die naar beneden komen (± 50 in juli) wijzen erop, dat de bomen ziek zijn door schimmel of bacterie infectie. Zelfs bij weinig of geen wind komen grote takken naar beneden.

Totale sanering is de oplossing, die voorkomt dat er slachtoffers gaan vallen.

De zware takken (7 stuks van 5 tot 8 meter), die in juli 2014 naar beneden zijn gekomen rondom Flevopoort zijn een voorbode van het komende najaar als de zware stormen over ons komen.

De breukvlakken van de grote takken laat zien dat dit dode takken zijn met alleen nog bladeren, die door de bast gevoed worden, maar waar het water niet meer in stromen kan. Van binnen zijn ze geheel verteerd, voeding vanuit de wortels is onmogelijk geworden. De houtvezels zijn verteerd en bieden geen houvast meer.

 9)      Als mijn buurman van 10 hoog zoveel takken naar beneden zou gooien dan was hij dezelfde dag opgepakt en verwijderd, omdat hij geen beterschap kan beloven. De boom wordt geknipt en geschoren en vergeven (steeds weer!).

 10)  Het is vrij gemakkelijk takken te herkennen , die dreigen te gaan vallen. Ze verkleuren al vroeg, hebben bladverlies, weinig zijtakken, zijn bij de populier vaak afhangend en zijn niet beweeglijk. Vanuit mijn raam zie ik er vele die daar aan voldoen.

 11)  Vooral het noemen van de lange termijn (5 jaar) om de 8 locaties (oa Kramatplantsoen) te saneren kon ik niet aanvaarden, Ik denk meer aan maanden, mede daar op vrijdag 18 juli j.l. wederom 4 flinke takken (zie foto’s) op het Kramatplantsoen afbraken, terwijl het niet stormde. Schimmels en schadelijke bacteriën zullen de bomen verder slopen. Daar op wachten is onverantwoord.

 12)  De truc om de boodschapper te blameren en vals te beschuldigen van eigen belang is al zo oud als de weg naar Rome. Ik heb helemaal geen belang in het  verwijderen van bomen. Dit is niet integer om zo met een participerende burger om te gaan, die tijd , energie , kennis en ervaring (gratis) inzet voor de gemeenschap. Deze omslag moet Marc Oerlemans blijkbaar nog maken.

 13)  AT5 heeft op 3 augustus 2014 een interview gehouden, die ik elders integraal zal plaatsen op mijn website. Omwonenden geven hier aan, dat het probleem met de bomen hen boven het hoofd is gegroeid en dat ze geen enkel vertrouwen in de gemeente Amsterdam meer hebben wat betreft hun veiligheid en bescherming goederen. Nu de centrale stad de verantwoordelijkheid overneemt van de deelraden en zelfs de wethouder Choho groenvoorzieningen beheert zou je mogen hopen, dat er actie wordt ondernomen. Zijn achterban woont vooral in Oost. Hij krijgt er nu minstens 100 prioriteiten bij en nadat de Stichting Mens en/of Boom is opgestart vermoedelijk wel meer dan 1000, die binnen zeer korte termijn gesaneerd dienen te worden. Het zorgt voor jaren werk bij het groen!

14)  Momenteel (3/8/14) is de afdeling van Mark Oerlemans (groen beheer) bezig de inhoud van het AT5 opname team middels haar netwerk te beïnvloeden. Deze methode is erg effectief maar ook te doorzichtig en verwerpelijk, dat ik dit zomaar over me heen laat komen. Ook hier toont de gemeente Amsterdam aan, dat ze de regie over de stad en haar bewoners vast in handen wil houden ook al gaat dat ten koste van vrijheden die de grondwet garanderen.

Het nieuwe B&W zal zich daar hopelijk duidelijk van gaan distantiëren en de ambtenaren via een heropvoedingorgaan tot echter dienstverleners in te turnen en samen te werken met de bewoners. Gemeente Den Haag kan het wat betreft veiligheid, dus men hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden en de participerende Amsterdammers worden dan minder cynisch over hun wijkproblemen.

15)  Het is niets bijzonders, dat organisaties, die vastzitten in hun procedurele processen externe hulp (dwang, ideeën, nieuwe inzichten) nodig hebben / gebruiken om een nieuw overlegparadigma op te zetten. Amsterdam is in de gelukkige omstandigheden gekomen, dat er een nieuw B&W is benoemd, dat deze verandering pragmatisch (en dus snel) op kan zetten mits geleid door ‘ervaren’ organisatiedeskundigen. De nieuwe media kunnen/moeten daarbij een grotere rol gaan spelen niet als gebruiksartikel, maar desnoods als onafhankelijk intermediair. De tijd van de yuppies met hun specifieke belangengroepen uit de grachtengordel is definitief voorbij.

 16)  De gemeente Amsterdam heeft met het Kramatpantsoen een voorbeeldproject, hoe het mis kan gaan tussen ambtelijk apparaat en haar burgers. Mevr.     X      verwoordde dat goed in het straatinterview van 4 augustus 2014. Men ‘luistert’ niet naar klachten en wensen van burgers, als het niet in hun beleid past en lopen daarbij unieke kansen mis om de buurt leefbaar te houden. Zelfs toen dit plantsoen werd gerenoveerd (1 jaar geleden) bleek men niet in staat de wensen van de bewoners om te zetten in een realistische oplossing (veiligheid, gebruiks -vriendelijkheid en toekomst gericht. Gebrek aan empathie of financiële middelen is niet de oorzaak. Stroperigheid en bureaucratie is een groter obstakel om tot vernieuwing te komen.

17)   Van de 300 brieven (28/5/2014 zie elders) die ik rond het Kramatplantsoen in de bus deed zijn slechts 2 anonieme scheldbrieven teruggekomen. Dit wijst er op, dat mensen blijkbaar instemmend zijn, maar ook wellicht dat ze niet geloven, dat ze er iets aan de onveiligheid gedaan zal worden en bevestigt mijn overwegingen onder 13, 14 n 16.

 18)   Vroeger hield deze elite van bureaucraten de integriteit van de ambtenaar aan het front in de gaten, maar de evolutie in het denken en handelen van de ambtenaar is zo explosief ontwikkeld, dat  je nu kunt spreken van een eigen sterk ontwikkeld coöperatief verantwoordelijkheidsgevoel met als nadeel, dat nieuwe belangen middels netwerken de stap naar de participerende burger ( met al haar mediageweld) bijna niet gemaakt kan worden zonder dat nieuwe politici daar leiding aan geven.

 19)  De overlevingsstrijd die de verschillende diensten intern, maar ook onderling moeten voeren om hun personeel binnenboord te houden i.v.m. de grote sanering belooft voor de belangen van de burgers niet veel goeds. Het hemd is nader dan de rok, zodat voor noodzakelijke extra werkzaamheden in het groen steeds minder financiële ruimte aanwezig is.Het is derhalve verstandiger een parallelle organisatie op te richten, die taken, zoals de inrichting van de openbare ruimte kan verrichten. Wachten op beschikbare middelen wordt misschien een gebed zonder einde.

  20)  Amsterdam heeft een buitenproportioneel aantal mensen voor vuurbestrijding stammende uit de vuurangst uit de 14de eeuw en waterbeheerders stammend uit de tijd, dat de stad verzwolgen zou worden door de Zuidzee n Haarlemmermeer. Nu is een groot aantal windbeheerders noodzakelijk geworden i.v.m. klimaatveranderingen en het feit, dat de stad veel grote oude bomen bezit, die worden gekoesterd alsof het juwelen zijn. Een helder beleid is nodig om de veiligheid te waarborgen. Het is nel als met de duifjes op de dam : dat is heel leuk, maar wordt een plaag als het er teveel worden. De inzet in het groen van deze beroepsgroep, die 90% van hun tijd zitten te kaarten zou een ideale oplossing kunnen zijn. Het vertrouwen hebben ze bij de burgers al en het gezag wordt ook breed aanvaard. Gebouwen controleren wordt dan uitgebreid naar het groen. Indien ook nog eens ondersteund door vrijwilligers houdt hun inzetbaarheid op 100%.

 21)  Denk aan de horeca en de tunnels, die op last van  de brandweer niet in gebruik mogen worden genomen of zelfs gesloten moeten worden. Een veiligheidsdienst di gedragen wordt door de burgers en zich niet laat leiden door ambtenaren, politici of hobbyclubs.

 Hiermede dicteer ik feitelijk aan B & W en raadsleden t.b.v. onze veiligheid zo snel mogelijk te beginnen met een saneringsplan, dat hopelijk al in een bureaula ligt na de zware storm van afgelopen november 2013 (windkracht 10) en niet te wachten tot een storm met windkracht 12 vernietigend zal toeslaan. Rondom Flevopoort is een overduidelijke locatie waar het goed mis kan gaan.

Ik verwacht dan ook binnen enkele weken de eerste daden van deze nieuwe B & W van Amsterdam

  

Afschrift aan :

B & W + raadsleden Amsterdam

Media

Bewoners Kramatplantsoen

Facebook - +  jan-openbaringen.jouwweb.nl

 

J. de Vries

Kramatplantsoen 121

zonder9999@hotmail.com

Geachte heer J. de Vries,

 Het spijt mij te horen dat ik uw irritatie heb opgewekt tijdens ons gesprek bij de populieren.

Het was zeker niet mijn bedoeling om uw zorgen m.b.t.  de veiligheid rondom het kinderdagverblijf in twijfel te trekken.

Voor deze locatie deel ik uw zorgen met betrekking tot de veiligheid onder de bomen.

Wel ben ik van mening dat het verwijderen van deze boomgroep met een verhoogde gevaarzetting goed moet worden onderzocht en gemotiveerd.

Een beleidsstuk is in een afrondende fase en later deze maand is er een gesprek met de verantwoordelijk bestuurscommissie lid en de manager groen.

 Indien u dat wenst zal ik u nader blijven informeren over de verdere stappen die genomen worden m.b.t. de bomen.

 Met vriendelijke groet,

 

Marc Oerlemans

Coördinator Kwaliteit en Beheer Bomen

Stadsdeel Oost

Gemeente Amsterdam

T 020 25 35383

M 06 13005375

m.oerlemans@oost.amsterdam.nl

 Rozenburglaan 2, 1097 HK Amsterdam

Postbus 94801, 1090 GV Amsterdam

 

Werkdagen: di, wo, do en vrij

Redactie/ Directie AT5

Postbus 9823

1006 AM Amsterdam

 

 

Betreft : Mogelijk nieuwsitem

 

                                                                                            28 juli 2014

 

Geachte directie,

  

Wellicht een onderwerp voor een televisieprogramma.

Ik ben beschikbaar om eventueel toelichting te geven. Ter plekke kunt u eventueel relevante foto’s en opnames maken.

 

Met vriendelijke groet

 

Jan de Vries

Kramatplantsoen 121

18-8-2014

Aan: info@copijn.nl
Dit bericht weergeven...
 
 
Van: )
Verzonden: maandag 18 augustus 2014 20:18:37
Aan: info@copijn.nl (info@copijn.nl)
 
 
Geachte heer Koot,
 
Sinds een paar maanden ben ik bezig met de bomen/ takken in mijn buurt, die naar m.i. een gevaar opleveren voor de mensen/ dieren in de buurt.
 
Ze zijn hoog en niet meer sterk genoeg om in een woonwijk te staan.
 
In hoeverre houdt u zich hiermee bezig. Heeft u wellicht een folder over wat u doet en op wat voor manier.
 
Zou namelijk willen weten in hoeverre die bomen inderdaad te oud, ziek ed zijn en wellicht kan dat in samenwerking met u.
 
Er is al contact geweest met de gemeente,
 
Er is nu een website gestart : mens-en-of-boom.jouwweb.nl van de actiegroep Mens en/of Boom
 
Hoor graag van u
 
 
Met vriendelijke groet,
 
Jan de Vries
 

Date: Thu, 21 Aug 2014 11:26:59 +0200
From: MaartenVroklage@Copijn.nlGeachte heer de Vries,

 

Ik lees dat u een uitvoerig onderbouwd protest voert tegen het gemeentelijk bomenbeleid. Dat liegt er niet om.

En op basis van de reacties van de gemeente wordt er wel gewerkt aan een beter beleid (m.n. omtrent populieren).

Uiteraard kunt u ons inschakelen om onderzoek te doen en advies te leveren omtrent de veiligheid van de bomen.

Hoewel dit ook jaarlijks door de gemeente zelf gebeurt (door andere vakkundige boombureaus), dus op dit vlak betwijfel ik of we op boomtechnisch vlak veel kunnen toevoegen.

 Tot slot blijven wij als marktpartij bij voorkeur buiten uw strijd met de gemeente.

Wat ik doorgaans aanraad in dergelijke kwesties, is dat u van de gemeente een second opinion eist, die vervolgens bij een aantal bedrijven (waaronder Copijn) kan worden aangevraagd.

U zou dan kunnen aansturen op een uitgebreide VTA (Visual Tree Assessment) en eventueel bijkomend nader onderzoek om eventuele gebreken in kaart te brengen.

VTA is een gestandaardiseerde methode om bomen te beoordelen op veiligheid.

 Aangezien het bomen van de gemeente zijn, gaan wij pas over tot onderzoek/advies als de uitkomsten ervan op voorhand door de gemeente worden gedragen (dus dat betekent concrete instemming van diezelfde gemeente) en uiteraard na een concrete opdrachtverstrekking.

Ik wens u veel succes in de strijd en mogelijk kunnen we straks iets betekenen in de kwestie.

Met vriendelijke groet,

Copijn Boomspecialisten B.V.

Ir. Maarten Vroklage (ETT)
Bedrijfsleider

T 030-2644360 (direct)
T 030-263333 (Algemeen)
M 06-51241543

Bezoekadres:
Gageldijk 4f, Utrecht

Postadres:
Postbus 9177
3506 GD  Utrecht
www.copijn

Aan: m.oerlemans@oost.amsterdam.nl

Dit bericht weergeven...
 
 
Van:  
Verzonden: zondag 24 augustus 2014 15:38:46
Aan: m.oerlemans@oost.amsterdam.nl (m.oerlemans@oost.amsterdam.nl)
 
 
Beste heer Oerlemans en teamgenoten,
 
Uw bereidheid ons (actiegroep Mens en/of Boom) op de hoogte te houden van de voortgang betreffende het Kramatplantsoen stellen we zeer op prijs.
 
Zelf gaan we ook verder met de gevaarlijke bomen aan de noordzijde van Flevopoort.
Hiertoe hebben we  de boomspecialist Copijn (dhr Vroklage) bereid gevonden een deskundigen rapport te maken over 3 bomen tegenover het kinderdagverblijf (VTA-rapport).
De kosten zijn voor zover nodig voor rekening van de actiegroep Mens en/of Boom.
 
Wij zullen dit rapport bij ontvangst naar u toezenden, zodat u daar met de wethouder (Choho) zonodig snel kunt reageren van de herfststormen komen.
 
met vriendelijke groet
 
Jan de Vries